De 7 meestgestelde vragen over gevaarlijke apps in de Play Store (2024)

Regelmatig duiken er gevaarlijke apps op in de Play Store. Maar hoe weet je of een Android-app gevaarlijk is? En hoe kun je ze weer verwijderen? Android Planet legt uit.

Lees verder na de advertentie.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Zo kun je gevaarlijke Android-apps verwijderen en herkennen

Er gaat haast geen week voorbij, of er duiken nieuwe gevaarlijke apps op in de Play Store. De ene week zijn het nieuws-apps die op de achtergrond je bankgegevens proberen te bemachtigen, de andere week zitten virussen verstopt in ogenschijnlijke onschuldige zaklamp-apps. Regelmatig willen onze lezers weten hoe je nou het beste beschermd blijft als Android-gebruiker, en welke stappen je kunt zetten. Dit is hoe je niet alleen gevaarlijke Android-apps kunt verwijderen, maar ook herkennen en voorkomen.

1. Welke apps zijn besmet?

Er duiken geregeld gevaarlijke apps op in de Play Store. Tegen de tijd dat ze ontdekt worden, heeft Google ze echter alweer verwijderd. Bovendien hebben ze vaak hele generieke namen, die de ware aard van de app verhullen.

Recent ontdekten beveiligingsonderzoekers bijvoorbeeld virussen in apps met namen als ‘News Pro’, ‘Android Cleaner’ en ‘Tornado Flashlight’. Ook doet malware zich wel eens voor als andere, bekende apps, met kleine variaties. Zo kan een virus zich verstoppen in ‘WhatsApp Download for Android’, terwijl WhatsApp zelf volkomen veilig is.

2. Hoe herken ik een gevaarlijke app in de Play Store?

Het is dus nog een hele klus om malware in de Play Store te vermijden. De grootste hulp die je daarbij hebt, is je gezond verstand. Als een app dingen belooft die te mooi zijn om waar te zijn, download hem dan niet. Staan er rare afbeeldingen bij, een onleesbare tekst in slecht Engels of Nederlands, of andere twijfelachtige inhoud, dan moet je op z’n minst grondig controleren voor je begint met downloaden.

Ook je medegebruikers kunnen helpen. In de Play Store is te zien hoe vaak een app gedownload is. Als je bijvoorbeeldeen app hebt geopend die WhatsApp pretendeert te zijn, maar slechts 10.000 downloads heeft, dan gaat het waarschijnlijk om een nep-app. En controleer de recensies. Krijgt een app veel negatieve reviews met lage beoordelingen, laat hem dan links liggen.

Let tot slot vooral goed op de machtigingen en permissies. Alle Android-apps vragen je om toestemming voor het gebruiken van de verschillende functies op je smartphone. Zo heeft WhatsApp toegang tot je camera nodig om foto’s te maken, terwijl Facebook je contacten wil zien om meer vrienden toe te voegen. Maar als een zaklamp-app vraagt om permissie voor het versturen van sms-berichten, dan kun je maar beter weigeren. Ook heeft een nieuws-app doorgaans echt geen toegang tot je microfoon nodig. Bij twijfel weiger je gewoon, zelfs als het een veilige app is. De app blijft vaak gewoon functioneren, alleen zijn sommige functies niet beschikbaar.

3. Hoe verwijder ik een gevaarlijke app?

Denk je dat je een gevaarlijke app op je smartphone hebt staan, dan kun je die maar beter zo snel mogelijk beveiligen. Download een antivirus-app, of volg onderstaande stappen om een app onschadelijk te maken en verwijderen.

  1. Open je instellingen, en ga naar ‘Beveiliging’;
  2. Selecteer het kopje ‘Apparaatbeheer’ of ‘Apps voor apparaatbeheer’, afhankelijk van welke versie van Android je gebruikt;
  3. Staan daar apps als Adobe Flash Player, Adobe Update of Android Update tussen, schakel deze dan uit;
  4. Verwijder de apps vervolgens van je smartphone, door bij de instellingen naar ‘Apps’ te gaan. Haal niet alleen de apps met Apparaatbeheer weg, maar ook de programma’s die je destijds in de Play Store de rechten hebt gegeven om bestanden op de achtergrond te downloaden.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

4. Wat zijn de beste antivirus-apps voor Android?

Heb je een desktopcomputer of laptop, dan is deze waarschijnlijk voorzien van een virusscanner. Die waarschuwt je als er een virus opduikt, en kan deze vaak ook direct verwijderen. Op Android zijn virusscanners iets minder effectief, omdat een app niet zomaar mag ingrijpen. Zie ze dus meer als een rookmelder: je krijgt een melding als je een virus hebt ontvangen, maar het is vervolgens aan jou om actie te ondernemen.

Toch is een virusscanner zeker geen slecht idee, als je bang bent voor gevaarlijke apps. Wij raden onder andere ESET, Avast en MalwareBytes aan. Van alle drie is een gratis versie beschikbaar, waarmee je je smartphone automatisch en regelmatig op malware scant. Van deze apps zijn vaak ook betaalde varianten beschikbaar. Die kunnen bijvoorbeeld reclame in je browser blokkeren, je foto’s beter beschermen of op afstand je toestel wissen als dat gestolen is.

5. Kan ik dan beter helemaal niet internetbankieren?

Als je geen bank-app op je smartphone hebt staan, loop je inderdaad minder risico. Echter, als je zo gaat beginnen, kun je maar beter helemaal geen smartphone gebruiken. Bovendien kan een bank-app je juist helpen om verstandiger met je geld om te gaan. Je kunt overal en altijd zien hoeveel geld er nog op je rekening staat. En als je in de gaten wil houden of er geen rare overschrijvingen zijn, dan kun je dat op elk moment doen via de app.

Bovendien zijn de bank-apps zelfs vaak niet het probleem. Ze zijn goed versleuteld, waardoor kwaadwillenden echt niet zomaar kunnen inbreken. Het gevaar zit hem in andere apps of websites die zich voor doen als je bank, of die bijvoorbeeld je sms-berichten met verificatiecodes uitlezen.

6. Waarom biedt Google geen betere bescherming?

Hoewel Google bij iedere breuk in Android beterschap belooft, lijken die verbeteringen nog niet heel hard te helpen. Het besturingssysteem is inmiddels tien jaar oud, maar wordt nog steeds geteisterd door kwetsbaarheden. Een veelgehoorde vraag is dan ook waarom Google daar niet iets aan doet.

Het antwoord: Google zet wel stappen, maar door de fabrikant van je smartphone merk je daar vaak maar weinig van. Zo geeft Google sinds 2015 maandelijks beveiligingsupdates vrij. Die bieden goede bescherming tegen alle bekende kwetsbaarheden, ongeacht welke versie van Android op jouw toestel of tablet staat. Helaas moeten fabrikanten die updates vervolgens geschikt maken voor hun toestellen en vrijgeven. En dat vertikken ze nog wel eens. Sommige fabrikanten rollen slechts eens in de drie maanden een beveiligingsupdate uit, anderen zelfs helemaal niet.

Om het probleem daarom maar bij de wortel aan te pakken, lanceerde Google deze zomer Play Protect. Daarmee worden alle apps op je smartphone en in de Play Store continu gecheckt op mogelijke virussen. Helaas blijkt uit een recent onderzoek dat Play Protect slechts zo’n 70 procent van alle virussen stopt. Opmerkelijk, want de meeste virusscanners die we hierboven noemen bieden een bescherming van 95 procent of beter. Voorlopig is het dus niet meer dan een mooie belofte van Google.

7. Waarom is Android onveiliger dan iOS?

Hoewel je regelmatig over nieuwe gevaren voor Android hoort, komen er maar zelden beveiligingsproblemen rondom de iPhone voorbij. Dat betekent niet dat je met iOS, het besturingssysteem van Apple, altijd 100 procent veilig bent. Wel loop je over het algemeen een stuk minder risico.

Dat komt niet omdat Apple een stuk strenger keurt, maar vooral omdat iOS een stuk meer gesloten is. Android-apps kunnen behoorlijk grote delen van je smartphone aanpassen. Zo zijn er apps die je homescreen wijzigen of je sms-berichten uitlezen. En waar je bij iOS je standaard-apps niet kunt aanpassen, zit je op Android niet zomaar vast aan Chrome of de Gmail-app.

Bij iOS werken apps een stuk afzonderlijker van elkaar, en kunnen ze eigenlijk geen systeemfuncties overnemen. Daardoor kan een iOS-app ook een stuk minder schade aanrichten. Het zorgt er dan wel weer voor dat Android je veel meer vrijheid biedt.

Heb je andere vragen over gevaarlijke apps? Stel ze in de reacties, zodat we je verder kunnen helpen!

De 7 meestgestelde vragen over gevaarlijke apps in de Play Store (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated:

Views: 6087

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.