Reteta de eclere (ecleruri) si choux a la creme - reteta care nu da gres + VIDEO (2024)

Reteta de eclere (ecleruri) si choux a la creme – reteta care nu da gres + VIDEO. Aceste coji de ecler si choux se pot umple cu crema de vanilie (patissiere) si frisca, cu crema de ciocolata sau cafea (ness), cu crema caramel sau cu fructe.

Sa ne intelegem: eclere (corect eclerurivezi DEX) sunt cele lunguiete si choux sunt cele rotunde. Daca facem choux mai mici obtinem profiterolles sau, daca minaturizam eclerele, mini eclere sau salammbo. Aceste mini choux sau mini eclere le puteți umple și glasa cu zahăr ars, ciocolată sau fondant. Rețeta de mini choux aici + multe idei de creme.

După caseta de ingrediente veți găsi și rețeta VIDEO a acestor minunate eclere și choux a la creme!

Eclerele si choux-urile se prepara din aluat oparit (pate a choux). Exista multe retete de ecler: unele doar cu apa, altele cu lapte sau amestec de lapte cu apa, cu unt, ulei sau untura. Va veti intreba de ce a durat atat de mult publicarea pe Savori Urbane acestei retete de baza a patiseriei mondiale. Pentru ca mi-am schimbat cuptorul! Banal, nu? Bine ca mi-au iesit macarons din prima :))

Ei bine, chiar cu 2 luni inainte de a lansa blogul mi-am renovat bucataria (inclusiv echipamentele). Pana atunci am avut un aragaz clasic cu cuptor normal, pe gaz. Faceam choux si eclere cel putin o data pe luna – sunt preferatele familiei mele. Ma rog, erau… De ce spun asta? De cand am trecut pe cuptorul electric nu mi-au mai iesit desi am respectat vechea reteta (dupa Silvia Jurcovan). Eu v-o dau si pe aceea, cine stie, poate va reuseste.

Reteta de eclere si choux pentru cuptor clasic pe gaz

Silvia Jurcovan zice asa: 125 g faina, 100 g unt, 250 ml apa, un vf de lingurita sare, 3 oua.

Am testat-o si saptamana trecuta si nu a mers! Incingeam vechiul cuptor la maximum si coceam eclere fara griji. Primele 15 minute la foc mare si apoi alte 15-20 de minute la foc mediu. La cuptorul electric nu vor sa creasca desi l-am incins la 250 C. Dupa cum se vede este un aluat destul de gras, greoi, care creste mai greu. Reteta de mai jos e cu mai putina grasime in compozitie.

In sfarsit am gasit reteta care iese cum trebuie – ii apartine lui Chef Alain Ducasse. Si mi-am luat inima in dinti si am incercat-o azi. 🙂 Victorie!

Rețete Video - Savori Urbane pe Youtube. Apasă pentru a le viziona!

Sunt extraordinar de incantata de ea (am si repetat-o si am obtinut acelasi rezultat grozav) asa ca m-am decis sa o impartasesc cu voi.

Cea mai populara umplutura de eclere si choux este crema de vanilie (patissiere, pasticcera) – reteta aici.

Va recomand si o crema de vanilie cu unt – crema mousseline – reteta aici.

sau cu crema fiarta de ciocolata (reteta aici)

Am folosit aceste minunate choux si pe post de aperitiv, umplute cu ciuperci sau crema de cascaval – vezi aici reteta.

Din cantitatile de mai jos am obtinut 12 choux mari (cca. 6 cm diametru) si 6 eclere (de cca 15 cm lungime si 3 latime). Cel mai bine este sa impartiti cantitatea intre 2 tavi, cu spatii mari intre choux sau eclere. Veti vedea cat de mult cresc la copt! Daca le ingramaditi apare riscul de unire intre ele.

5.0 from 61 reviews

Reteta de eclere si choux a la creme - reteta care nu da gres

Reteta de eclere (ecleruri) si choux a la creme - reteta care nu da gres + VIDEO (20)

Tipareste lista de ingrediente

Timp de preparare

Timp de gatire

Timp Total

Autor: Savori Urbane

Portii: 2 tavi de eclere si choux a la creme

Ingrediente - savoriurbane.com

  • 75 ml lapte
  • 75 ml apa
  • 60 g unt cu min 80% grasime
  • un varf de cutit sare
  • 120 g faina
  • 150 g oua (3-4 oua)

Umpluturi:

  • la alegere: crema de vanilie, spuma de capsuni, crema de ciocolata etc

Mod de preparare Reteta de eclere si choux a la creme cu care nu dai gres + VIDEO

Aici aveți versiunea video a acestei rețete de eclere și choux a la creme, ele fiind preparate de Marlene, fiica mea. Vă dorim vizionare plăcută și nu uitați să vă abonați (gratuit) la canalul nostru de Youtube! Apăsați aici pentru a fi la curent cu noile rețete VIDEO Savori Urbane!

Aluat oparit (pate a choux)

Intr-o cratita am asezat laptele si apa impreuna cu sarea si untul. Sarea este foarte importanta pentru orice aluat (chiar si pentru dulciuri). Fara ea eclerele ies fade. Am asezat crratita pe foc si am asteptat sa ajunga la fierbere. Am redus flacara si am turnat faina in ploaie, amestecand mereu cu o lingura de lemn. La inceput se formeaza cocoloase care dispar prin amestecare energica.

Multe retete indica tragerea cratitei de pe foc, imediat dupa adaugarea fainii. Gresit! O etapa foarte importanta (subliniata atat de Larousse Gastronomique cat si de marii chefi) este „uscarea” aluatului (dessécher la pâte a choux). Aceasta se face prin gatirea la foc mic a aluatului si amestecarea lui cu spatula pana ce pe fundul cratitei se formeaza o pelicula albicioasa. In acest rastimp veti observa cum se evapora apa din aluat (aburi). La ce ne serveste acest procedeu? La obtinerea unor eclere si choux aerate, cu cavitati mari si uscate.

Acum am stins focul si am tras cratita deoparte. Trebuie sa se racoreasca aluatul inainte de a trece la urmatoarea etapa.

Cam acum se p*rneste cuptorul. Se pune la incins la 250 C (da, la maximum posibil, atat cele electrice cat si cele cu gaz). Momentan nu conteaza daca e p*rnita sau nu ventilatia.

Incorporarea oualor in aluatul de eclere si choux

Pentru a accelera racirea am rasturnat aluatul din cratita fierbinte intr-un castron de plastic. L-am amestecat cu spatula ocazional si am asteptat sa se racoreasca. Daca puneam ouale in aluatul ultra-fierbinte ma alegeam cu o omleta. Aluatul trebuie sa fie caldut. Unele retete prevad spargea oualor intregi intr-un castron si baterea lor lejera cu o furculita. Eu le sparg intr-un castron pentru a le cantari (avem nevoie de 150 g ou) insa nu le bat. Nu cred ca are nicio relevanta pasul acesta.

Cu mixerul de mana am amestecat la viteza mica aluatul racorit. Atentie! Sar bucatele din el prin bucatarie! Am adaugat primul ou si am mixat bine. Tot cocoloase sunt in bol… De la al 2 lea ou se schimba treaba. Aluatul se inmoaie si devine cremos. Am continuat cu toate ouale, pe rand. Eu am pus 4 oua pentru ca au fost mai mici de 50 g dar foarte galbene! Sunt oua de tara primite de la Aura si Lucian din Nadlac. Merci inca o data!!

Ce transformare intre prima si ultima poza! Am obtinut un aluat cremos si onctuos dar care nu curge.

Cum se modeleaza eclerele si choux-urile?

Am folosit un pos cu dui stelat (adica o punga de nylon cu spritz mai larg). Am asezat aluatul in punga.

Am tapetat tavile cu hartie de copt. Nu se vor umple ambele tavi de la inceput ci pe rand, cand le vine randul la copt. Daca puneti eclerele si choux in tavi ele se vor usca la suprafata. Aluatul sta cel mai bine in punga.

Am modelat 9 choux de cca. 3 cm diametru si eclere de cca. 10 cm lungime si cca. 2 cm latime. Vor creste mult la copt!! Sfatul meu este sa puneti in tava doar 6 choux si 3 eclere si sa coaceti 2 tavi complete (v-am spus ca mie mi-a ramas putin aluat pentru a doua tava).

Cu varful degetului inmuiat in putina apa am „aranjat” moturile rebele.

Reteta de eclere si choux – coacere

Cuptorul a fost preincins la maximum (250 C). Am oprit ventilatia. Am introdus prima tava pe sina din mijloc a cuptorului si am inchis repede usa. Am redus temperatura la 230 C si am copt eclerele 15 minute, fara ventilatie. Dupa ce a piuit timerul am redus temperatura la 170 C si am p*rnit ventilatia. Am copt eclerele mai departe alte 20 de minute. NU am deschis usa cuptorului deloc in aceste 35 de minute! Nu am avut de ce… le vedeam prin sticla cuptorului cum cresc si cresc si se auresc. Daca vi se pare ca sunt prea rumene puteti scurta a doua etapa de copt (in functie de cuptor).

Ta-daaa! Iata ce „purcei” au iesit!

Incredibil cat de bine au crescut si cat de fain s-au rumenit! Ce aroma placuta au!! Si ce forme frumoase si apetisante au!

Am continuat si cu tava a doua (cu ramasitele) si gata. Am inchis cuptorul. Am mutat eclerele pe un gratar de bucatarie ca sa se racoreasca si sa se ventileze (sa nu faca condens).

Cum se umplu cu crema aceste eclere si choux a la creme?

Am asteptat pana ce cojile de ecler si choux s-au racit complet. Aveam pregatite crema de vanilie si frisca batuta si usor indulcita si vanilata. Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca.

Umplere choux a la creme cu crema de vanilie si frisca

Important! Eclerele si choux se umplu cu cateva ore inainte de servire! Ele se inmoaie rapid de la crema. Daca doriti sa pastrati cojile goale mai multa vreme va trebui sa le tineti in pungi de plastic inchise ermetic, la loc racoros. La temperatura camerei vor mucegai in 2-3 zile daca stau inchise in punga.

Am taiat un capacel si am scobit usor cu o lingurita in interiorul fiecarui choux. De multe ori se formeaza mai multe cavitati separate de septuri de aluat. Vrem sa ajunga crema peste tot, nu sa umplem doar o parte din choux. Am umplut fiecare choux cu crema de vanilie si le-am pus si cate o lingurita de frisca. Am asezat capacelul inapoi.

Asa arata aceste choux a la creme umplute cu crema patissiere si frisca naturala.

Umplere eclere cu crema de vanilie si frisca

Am taiat fiecare ecler pe lung, decupandu-i un capacel in partea superioara. Le-am umplut pe toate cu crema si le-am decorat cu frisca. Se pot pune si bucatele de capsuna, boabe de afine etc. Am reasezat capacelele in pozitie.

Asa arate eclerele umplute.

In final am pudrat eclerele si choux cu zahar. Se pot glasa si cu fondant (reteta aici). Sunt gata de servire! Se pot pastra cateva ore la frigider.

Faine si gustoase!

Vă las și rețeta VIDEO a cremei de vanilie cu frișcă (creme Princesse) cu care puteți umple aceste choux și ecleruri.

Le puteti stropi la final cu zahar ars caramelizat – textura lui crocanta este fabuloasa!

Din acelasi aluat am facut fabulosul tort Karpatka cu crema de vanilie – rețeta aici.

Din mini choux am făcut clasicul desert Profiterol cu inghetata si frisca – reteta aici.

Cu ele am facut un delicios Tort Ecler cu crema de vanilie si frisca – vezi aici.

Din acelasi aluat am facut si prajitura ecler la metru – vezi aici.

Se pot umple si cu sos de cascaval, ciuperci, creme de branza sarate. Sper sa va reuseasca din prima aceasta reteta de eclere si choux a la creme! Spor la treaba!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de patiserie dulce

Alte știri culinare Savori Urbane:

Savarine reteta de cofetarie de pe vremuri + VIDEOEcler la metru cu cremă de vanilie și sos caramelMini Saint Honoré – rețeta de prăjituri cu foietaj, aluat de ecler, caramel și cremă de vanilieMini choux a la creme (profiterol) sau mini eclere cu vanilie și caramel sau ciocolatăTort buturuga reteta de tort trunchi de copac cu crema de ciocolata si grilias (krantz) cu nuci caramelizateCrema de zahar ars reteta veche (video) explicata pas cu pasCheesecake simplu cu branza dulce si stafide sau pasca cu aluat fraged cu cacaoPrajitura Alba ca zapada reteta clasica + VIDEO

Reteta de eclere (ecleruri) si choux a la creme - reteta care nu da gres + VIDEO (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 5934

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.